February.. Babies’ month


Bulan Februari ni, boleh lah dikatakan sbagai bulan kursus intensive menjaga, memahami, menyayangi kanak-kanak, anak-anak, bayi-bayi.. hmm.. apa-apa je perkataan yang menggambarkan insan-insan yang gemarkan perhatian, permainan, kasih sayang, peluk cium, gelak tawa dan sebagainya..

Sangat seronok bila rasa kita sangat diperlukan. Especially, bila nak pegi dapur, or even g toilet… dia nangis xnak kena tinggal.. memang la sronok.. tapi ble dah lama-lama.. adoi.. xknla nk g toilet pun xleh, sayang2ku…

Sangat mencabar bila dia nangis n ‘nampak tak settle’. Perlukan idea-idea kreatif daripada ibu-ibu asal mereka ttg macamana cara nak pujuk. Buat bunyi camne? Gosok tang mana? Nak cakap apa? Peluk katne? hohoh… N bila berjaya tidurkan.. or dia dah diam main ngan toy dia… sgtlah.. heavennya rasa!

My dearie cihah yang jumpa almost everyday.. Mus’ab si baby yang sgtlah xnak kat org lain bila acik bkk tudung especially. sama ngan muka ummi ke? Talhah yang sangat ramah, banyak cakap n best.. Shifa’ yang independent, yang perlukan approach one to one to make her laugh, sing, tickle acik back… Zaid the big boy yg susah nk basuh poo-poo.. malu ngan acik2 kot. Hamzah yang, fairly independent yang non-stop makan (perut dia dah sangat besar. sgt takut ok).. Umayr yang lawak. dia sorang je yg nangis teruk ble ummi tinggalkan dia. It’s ok.. as long as ada “truck” and “plane”.. ok lah nnti tu.

It was an amazing experience.. but, surely.. i need to think twice kalau nak baby kembar tujuh. haha. sorang pun cam separuh mati nak jaga.. plus, sbb bukan skadar nak jaga.. nak mentarbiyah..

Anak-anak yang menjadi saham dunia ibu-bapanya, adalah anak-anak yang soleh dan solehah, yang bakal mendoakan kebaikan dan kerahmatan buat ibu bapanya ketika mereka tiada lagi di dunia.. Yes. It begins with, ibu bapa yang soleh solehah, yang terdidik dengan didikan Islam, yang berjaya mendidik anak-anak dengan tarbiyah Islamiyah.

All the best for us? All the best for everyone🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s