I’ve decided..


Dulu pernah saya terfikir untuk berhenti beramal dakwah kerana masih study. Rasa tak cukup tangan nak handle study dan dakwah dalam satu masa. DItarbiyah, hati ini dididik untuk bersabar, kerana kekalutan masa study itu bakal mengajar kita mengurus masa dalam kehidupan.

konflik 1:Bila belajar, mengharap habis belajar (waktu dah kerja).. supaya dapat buat full swing tarbiyah

Hari ini, setelah tamat belajar (degree) kekalutan masih ada. Masa tak tahu nak dicuri dari mana lagi. Kalau dulu hanya dengan study dan housemate, kini semua cabang cabaran dah makin bertambah. Kerja, ahli keluarga, jiran tetangga, majikan.. Logik juga untuk terfikir menghentikan rentak dakwah dan tarbiyah (nauzubillah) sehingga mencapai paras ‘selesa’ nanti.

konflik 2:Bila baru berkerjaya, mengharap masa settle down tiba supaya dapat full swing dakwah

Perasaan tu memang selalu ada..

Kini, saya merasa amat bersyukur kerana tidak mengalah pada awal-awal dulu, ketika saya diperkenalkan dengan tarbiyah. Konflik samada hendak memilih tarbiyah atau tidak seperti di awal-awal dahulu tidak lagi datang menghantui. Cumanya, perlu menggunakan segala pengalaman dan pemahaman fikrah yang ada untuk hidup bersama masyarakat. ‘Rentak kehidupan’ telah saya pilih semasa saya belajar dulu. Nekad untuk ditarbiyah sepanjang hayat, iA. Sekarang masa untuk saya memilih dunia yang bakal menjadi tools saya untuk istiqamah dengan dakwah dan tarbiyah. Kerjaya, ‘teman baik sepanjang hidup’, kejiranan dsb. Pengalaman bakal mematangkan..

In order to succeed we have to make a right decision. The right decision always comes after the wrong one. Never too late eh?

4 thoughts on “I’ve decided..

  1. Well, what I can say is – I’m glad you didn’t, really!😉

  2. salam kak balqis..how r u?
    akak keja apa sekarang?
    miss u;)

  3. tilmeeza: btul. sangat bersyukur. dpt jumpa korg🙂

    nasruna: akk sihat, alhamdulillah.. akk keja temporary assistant accountant..

    miss nas jugak. tp coklat2 nas bagi dah mendarah daging.. so, masih ada bekal ubat rindu :p

  4. how about the mug? dah pecah ke? T_T
    bila lalu je haighs central market, mesti teringat akak..;;)
    ada pluang tak nak jumpa akak summer ni? heee
    btw…nas nk tnya sumting..

    aritu, ada orang tanya nas kenapa kita kena tutup aurat walaupun semuanya perempuan (non muslims+muslims)? ada dalil tak yg bgtau untuk tutup aurat dgn wanita bukan Islam? (u shud know soalan ni berlaku di mana..*hint hint*)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s