Hikmah


Subhanallah. Hebat!.

The only perkataan (Yes.. I know, two words there) yang mampu saya ucapkan setelah buat kali ke berapa menelusuri hikmah yatim piatu Rasulullah S.A.W.

Aminah Abdul Wahab meninggal dunia di Abwa’, ketika Nabi Muhammad masih kecil, sedangkan ayahanda baginda, Abdullah Abdul Mutalib meninggal ketika Nabi di dalam kandungan lagi (ouh, the song: ayahnya meninggal dunia.. tika Nabi di dalam kandungan.. by Raihan)

Meninggalkan Nabi di bawah penjagaan Datuk baginda, Abdul Mutalib dan akhirnya Abu Talib… dan Abu Talib dan Khadijah turut pergi dahulu.

Rupa-rupanya, kesemua peninggalan ini adalah untuk menjauhkan tohmah dan kata-kata orientalis mahupun penyangsi Deen yang dibawa Nabi, yang mampu sahaja mengeluarkan ‘fakta ilmiah bijak pandai’ mereka dengan otak dan akal yang dikurniakan Allah jua – semestinya – dengan mengatakan kebijaksanaan menyusun ‘idea’ agama baru adalah berdasarkan kerana keturunannya, atau kerana warisan dari ibu bapanya etc.

Betul. Sukar sekali untuk kita lihat hikmahnya ketika seluruh kejadian itu sedang berlaku di depan mata kita. Hikmah yang telah berada dalam perancangan awal Allah Taala, rupa-rupanya untuk digunakan atau dikesani sehingga beribu-ribu tahun berikutnya.

Sangat mengagumkan. Kan?

Every single thing, whether big or simple, whether menggembirakan or menyedihkan, whether menggetarkan jiwa atau menenangkan.. di sebaliknya ada pelbagai hikmah tersembunyi. Yang kita tak tahu hikmahnya untuk siapa, di mana, bila…

Berpaut pada tali Allah kerana Dialah yang merungkai dan menyusun segala hikmah.

Be strong, and have Faith! Teruskan meneroka kehidupan yang penuh cabaran ini dengan hati yang penuh tawadhuk, tawakal.. dan berlapang dada dengan Allah.

Melangkahlah dengan senyuman..:) ๐Ÿ™‚ ๐Ÿ™‚ ๐Ÿ™‚ (disebalik setiap senyuman dari hati tu pun ada hikmahnya, iA)

(senyumlah sedekah paling mudah, tiada terasa terhutang budi. senyumlah seikhlas hati~~ senyuman dari hati.. jatuh ke hati… Senyum by Raihan)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s