Masak paprik


Cara masak paprik.

Goreng kering ayam
Masukkan bawang hiris
Tumis juga sikit cili boh (jika nak)
Masukkan sedikit air masak
Masukkan sos tiram, kicap, sos cili
Tunggu hingga mendidih
Masukkan sayur-sayuran keras seperti bunga kobis, carrot
Masukkan serai
Masukkan sedikit daun limau purut yang dikoyak-koyak
Masukkan tomato dan kubis
Masukkan garam
gula juga (jika perlu)

Rasa.
Kalau perlukan masam lagi, boleh masukkan sos tomato atau tambah tomato lagi. Air asam jawa pun boleh
Kalau nak tambah pedas, patah-patahkan beberapa cili padi/burung, dan masukkan juga dlm masakan.

Rasa paprik, manis2, masam, masin secukup rasa, pedas sikit je.

Hubbybi approved. Delicious. Cubalah. jangan takut. redah je..

One thought on “Masak paprik

  1. akak paling suka masak padprik dgn tomyam..lauk paling senang sbb ada banyak benda dalam satu lauk..ayam/ daging/ udang/ sekali dgn sayur2..dalila

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s