Bahan- bahan:
Potongan ayam
Campurkan semua adunan A:
Tepung gandum
Tepung ubi
Garam
Perencah Hilal (optional)
Lada sulah
Rempah daging
(Make sure tepung berasa masinnya)
Adunan B:
Telur ayam (dipukul)
Cara-caranya:
1) Celup ayam dalam pukulan telur, rendam2 sikit
2) Keluarkan dan masukkan pula dalam adunan A (adunan tepung). Gaul-gaul sampailah seluruh ayam dah diselaputi tepung.
3) Kalau nak tepung tebal lagi, celup semula dalam telur ayam, kemudian celup semula dalam tepung.
4) Gorengkan terendam dalam minyak panas (control api supaya ayam tak hangus)
Nota: 1)Untuk mempelbagaikan ayam goreng, boleh dicincang-cincang kismis atau kurma, masukkan sekali dalam adunan tepung. Sedap dan membantu menambah kerangupan.
2) Baki tepung janagn dibuang. Tepung yang berair bercampur dengan telur, gorengkan saja.
Selamat mencuba!
salam… mau tanya doong tepung ubi itu apa yaa?
Wasaka. tapioca flour bahasa inggerisnya 🙂